Sarımsak, genellikle bir baharat olarak kabul edilse de, aslında bir sebzedir. Ağır kokusu ve acımsı tadı nedeniyle mutfağımızda tek başına değil, yemeklerin, çorbaların, turşuların, cacık ve yoğurt gibi besinlerin içinde tatlandırıcı olarak kullanılır. Kokusunu bazı kimseler sevmeyebilir, ancak vazgeçilmez derecede sevenlerin sayısı da az değildir. Sarımsağın Besin Değerleri Sarımsak, çok iyi bir antioksidandır ve içeriğinde A, B, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri bulunur. Ayrıca eterli uçucu yağlar, selen ile dişilik ve erkeklik hormonlarına çok yakın olan maddeler bulunmaktadır. Sarımsak ve Tansiyon Sarımsağın karakteristik kokusunu veren madde, taşıdığı kükürtlü uçucu yağdır. Allisin, vücuda girdiğinde parçalanarak hidrojen sülfür gazı yayar. Bu, sarımsak tüketen kişilerin nefesinin ve terinin kokmasına sebep olur. Sarımsak içeriğindeki allisin maddesi, damarları gevşeterek tansiyonu düşürür. Sarımsağın tansiyonu düşürme etkisini artırmak için yoğurt ile karıştırarak tüketmek çok daha etkili olacaktır. Bunun en önemli sebebi, birçok tansiyon hastalığının sebebi kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişmesidir. Bu sebepten dolayı sarımsaklı yoğurt veya ayran, çok iyi bir tansiyon dengeleme ilacıdır. Sarımsak ve Tansiyon Hastaları Çok yüksek tansiyon durumlarında, sarımsağa değil, doktorunuzun tavsiye ettiği ilaca güvenmek çok daha doğru olacaktır. Çünkü sarımsağın etkisini göstermesi biraz zaman alabilir. En iyisi, sarımsağı tansiyon çıktığı zaman değil, tansiyonun yükselmesini önlemek için tüketmektir. Sarımsağın Diğer Faydaları Sarımsağın insan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Ancak sarımsağın en büyük yararının damarlarımıza ve tansiyona olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Bu faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, soframızdan hiç eksik etmemek ve mümkün olduğunca çiğ tüketmeye gayret göstermek gerekmektedir. Sarımsak Tüketmenin Önerilen Yolları Sarımsağın faydalarından maksimum seviyede yararlanmak için şu yollarla tüketilmesi önerilir:
Sarımsak, doğal bir tansiyon düşürücü ve genel sağlık destekleyici besin olarak mutfağınızda her zaman yer almalıdır. |