sarimsak.gen.tr
sarımsak
Sosyal Medyada Paylaş
Sarımsak Saç Uzatır Mı
Sarımsak Yağı Nasıl Kullanılır
Sakal İçin Sarımsak
Sarımsak Sakal Çıkarır Mı
Kaş Dökülmesine Sarımsak
Sarımsak Saç Çıkarır mı
Sarımsak Diyeti
Sarımsak Hapı
Sarımsak Sabunu
Sarımsak Sivilceye İyi Gelirmi
Sarımsak Nasıl Soyulur
Sarımsak Tozu
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli
Sarımsak
Sarımsak Kokusu
Rüyada Sarımsak Soymak
Yabani Sarımsak
Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır
Sarımsak İksiri
Sarımsak Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Sarımsak Yutmanın Faydaları
Sarımsak Ekimi
Rüyada Sarımsak Yemek
Sarımsak Yutmak
Saçkıran Sarımsak
Sarımsak Şampuanı
Sarımsak Saça Nasıl Sürülür
Sarımsak Tohumu
Sarımsak Kürü
Sarımsak Limon
Sarımsak Limon Kürü
Sarımsağın Zararları
Sarımsak Tansiyonu Nasıl Etkiler
Sarımsak Yağı
Sarımsağın Saç Dökülmesine Faydaları
Tüm Sayfalar >>









Sarımsak Ekimi

Sarımsak Ekimi, Sarımsağın latince adı Allium sativum, Soğangiller ailesinden olan sarımsak kolayca yetiştirilebilen kültür sebzeleri arasında yemeklik ve ilaç olarak kullanılan sarımsak çok eski zamanlardan beri bilinen ve evlerimizde azar azar da olsa sürekli olarak tüketmeye çalıştığımız bir sebzedir. Sarımsak yıllık bir bitkidir. -18 derece soğuklara kadar dayanıklıdır, 4 ila 10 derece arasında filizlenir. İyi güneş alan bir yerde yetişir. 40 ila 60 cm arası boyu vardır.

Ana Vatanı Güney Batı Asya'dan ( İran ve Afganistan ) doğada yetişen Allium longicuspis türünden türetilerek bu zamana kadar geldiği söylenmektedir. Sarımsak, çok eski kültür bitkileri arasında yer almaktadır. Antik çağlardan beri sofralarımızda bulunan sarımsak genellikle aromatik ve besleyici özellikleri için kullanılmıştır. Bu özelliklerinin yanı sıra özellikle Antik Yunan ve Roma'da sarımsak toprağı eken çiftçiler ve atletlere güç vermesi için yedirilmiştir. Günümüzde yemekler lezzet katmak için kullanılan sarımsağın iştah açıcı özelliği olduğu ve bağırsakları çalıştırmakta etkili olduğu da bilinir. İştah açıcı özelliği sebebiyle başta etliler olmak üzere pek çok yiyeceklerde kullanılır, pastırma, sucuk üretiminde adeta sarımsak olmazsa olmazlardandır. Aynı zamanda sarımsak yoğurtla can kardeştir. Sert kokulu olan sarımsağın tıbbi önemi de çok büyüktür. Sarımsak hasattan sonra kuru bir yerde saklanması gerekmektedir. Sarımsak evin en sıcak bölgesinde bile kolayca muhafaza edilebilir. Tutam halinde bulunan sarımsağın bu demetimsi görüntüsüyle yemek odalarımıza, mutfaklarımıza dekoratif anlamda da bir değer kattığını söyleyebiliriz. Bazı bölgelerimizdeki sarımsakların yapı ve etlerinin dayanıklılığı bakımından piyasada oldukça yaygındır ve bunları kısaca şöyle sıralayabilir. Kastamonu sarımsağı, Edirne sarımsağı, Balıkesir sarımsak, Kara sarımsak, İspanyol sarımsağı çeşitleri mevcuttur. Taşköprü ve Boyabat sarımsaklarımız en meşhur olanlarıdır. 

Sarımsak Ekimi

Sarımsak ekim dönemi ve yöntemleri: 1 Ekim - 15 Kasım sonbahar sarımsağın ekim zamanıdır. 2. ekim zamanı da 25 Şubat - 10 Nisan ilkbahar ayı ekim zamanıdır. Bu ayların haricinde ekim işlemi yapılamaz. Sarımsak, süzek, kumlu ve milli orta ağırlıkta verimli toprakları tercih eder. Sarımsak ılımlı iklimi sever, iklimin yanında sarımsağın toprak istekleri de önem taşır. Fazla ağır, su tutan ve killi topraklarda başlar güzel teşekkül etmez. Sarımsağın ekiminden baş sarımsağın ufak birimlere ayrılması ile elde edilen dişlerden yararlanırız. Sarımsağı ekimden önce iri dişleri ekim için ayırın. Sarımsağın ekilecek toprağın soğanda olduğu gibi iyice hazırlanması, gübrelenmesi ve tavalara ayrılması gerekir.Dişleri arasında yaklaşık 10'ar cm bırakarak 30 cm aralıklı sıralara sivri uçları yukarı bakacak şekilde ekilir. Taze sarımsak elde etmek istiyorsak bu cm mesafelerini daha da azaltabilirsiniz, dikim derinliği de 3- 4 cm dir. Sarımsak toprakta bir miktar organik madde istemesine rağmen, organik gübrelemeden hoşlanmaz, ticari gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Ülkemizde çoğunlukla kıraçta yetiştiricilik yapıldığından sadece yağmur suyundan yararlanılır, hal böyle olunca 2-3 çapa yeterlidir. Sulu şartlarda her sulamadan sonra çapa yapılır.

Malçlama, donun etkisini azaltmanın yanında, yabancı otların da gelişmesini önler. Ayrıca da toprağın nemini koruduğu gibi, erozyonu da önlemiş olur. 

Önerilen haftalık sulama miktarı sarımsaklar için 25 mm. Fakat, kumlu toprakları daha fazla sulamak gerekir. Yaprakların kuruya bilmesi için, sulama için en uygun vakit sabah yada gün ortasıdır.

Sarımsak bakımı kolay bir kültürdür. Tohumdan bulaşan çürüme, virüs ve nematot gibi bir çeşit hastalıkların baş göstermesini önlemek için sertifikalı bitki ekimine özen göstermek gerekir. Sarımsaklar nadiren bu hastalıklara yenik düşecektir. Bir iki yapılan çapalamayla otlar temizlenir ve eğer ekilen ay kurak geçiyorsa soğanların oluşma döneminde yapılan sulama sağlıklı bir ekin elde etmek için yeterli olacaktır.

Nisan ayında soğan oluşmadan, bitkiyi kopartarak taze sarımsak elde eder ve taze olarak tüketebiliriz.Sarımsak ekildikten 1 veya 2 ay sonra  hasat edilebilir. Nisan ayında ekilen sarımsaklar Haziran başında hasat edilir. Sarımsakların sökümünde çapa ve bel kullanılır, makine ile söküm yapılır. Sökülen sarımsaklar bir kaç gün toprak üzerinde bekletilir. Haziran sonu - Temmuz da olgunlaşmış sarımsakları demet yada tutam şeklinde getirmeden önce bir iki gün gölgede kurutmak suretiyle bekletin. Kuru sarımsağı 4 -5'i bir arada saplarından örerek serin bir yerde askıda muhafaza etmek uygundur.

Sarımsağı yetiştirebilmek için tek şart vardır. Sarımsağı ekeceğimiz toprakta geçmiş yıllarda soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerin yetiştirilmemiş olması gerekmektedir. Hastalıkları önlemek için aynı yere 5 yıl boyunca tekrar sarımsak yetiştirilmez.  

Yayınlanma Tarihi : 14.03.2015 22:31:17

Sarımsak Ekimi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sarımsak Ekimi"

Mehmet Sanverir

Çok net ve ayrtıntılı bilgiler, çok teşekkürler

2017-10-01

Kullanıcı oyu: 4,5

misaafir

sedat akyürek
cümlenin başını okusaydın,1-2 ayda yeşil sarımsağın,yani diş oluşmamış taze sarımsağın hasat edildiğini anlardın.

2017-08-29

Kullanıcı oyu: 4,5

sedat akyürek

yazınızı okudum yalan yanlış bilgilerle yanıltmayın milleti...nisanda ekersen haziran başı hasat edermişiz...şubat sonu ekilen sarmısaklar ancak temmuz 15 den sonra hasat edilebilir...hangi memlekette dikilen sasrımsaklar 1 ,2 ay içinde hasat olgunluğuna erişir...

2017-05-26

Kullanıcı oyu: 4,5

selim uygur

sızde yardım ısıtıyorum araya bılırmısınız

2015-11-20

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Sarımsak Üretimi

Sarımsak üretimi, sarımsak üretimi Türkiye'de özellikle Kastamonu, Amasya ve Tokat'ta yetişir. Bunun sebebi ise iklim şartlarıdır. Sarımsak yüzyıllardır hem Türkiye hem de tüm dünyada tüketilen sofraların olmazsa olmaz bir yiyeceğ...

Sarımsak Tansiyon

Sarımsak tansiyon, Sarımsak yemek tariflerinde bir baharat olarak tabir edilse de aslında bir sebzedir. Ağır bir koku içerdiği için ve tek başına tüketilemeyecek kadar acı bir gıda olması sebebi ile genelde yemeklere aroma verici...

Sarımsak Yetiştiriciliği

Sarımsak yetiştiriciliği, kültür sebzeleri arasında ilk olarak kullanılan ve azar azar sürekli tüketilen bir sebzedir. Sarımsak ılımlı iklim tiplerinden hoşlanır. Sıcaklık olarak 15 ile 20 derece olması kafidir. Sarımsaklar da...

Kastamonu Sarımsak

Kastamonu sarımsak: Taşköprü ilçesinde meşhur Kastamonu sarımsağı dünyanın en kaliteli sarımsak çeşididir. Demir, kükürt ve hoş kokusu bakımından en yüksek değerlere sahip olup, nitelik açısından dünyanın en iyi sarımsağı olara...

Sarımsak Dikimi

Sarımsak Dikimi: Sarımsağın Latince ismi Allium Sativumdur. Soğangiller ailesindendir. Kolayca yetiştirilen kültür sebzeleri arasındadır. Yemeklik ilaç  ve cilt saç bakım maskesi  olarak kullanılır. Evimizde azda olsa tüketiriz...

Sarımsak Kebabı

Sarımsak Kebabı, Gaziantep yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap taze sarımsak kullanılarak yapılmaktadır. Ancak mevsimi dışında sarımsağı derin dondurucuda saklanarak o sarımsak ile kebap yapılabilir. Sarımsak kebabı kebap bak...

Limon Suyu Sarımsak

Limon suyu sarımsak, özellik ile rus doktorların tavsiye ettiği kalp ve damar hastalıkları reçetesi mucizevi sonuçlar vermektedir. Bitkilerle doğal tedavi yöntemine son derece önem veren rus tıp dünyası bu formülü yüzlerce yıldır...

Dökülen Saçlara Sarımsak

Dökülen saçlara sarımsak, Dökülen saçlar herkesin şüphesiz korkulu rüyası haline gelmiştir. Özellikle de kadınların başta gelen problemlerinden biridir. Ama dökülen saçlara sarımsak kürü saçlarınızın dökülme sorununu tamamen ortad...

Sarımsak Saç Dökülmesi

Sarımsak saç dökülmesi, sarımsağın her derde deva olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Gripten soğuk algınlığına, iç hastalıklarından saç dökülmesi ve kozmetik alanda bir çok faydası vardır.  Sarımsak saç dökülmesine karşı müthiş bi...

Kaş İçin Sarımsak

Kaş İçin Sarımsak; Cinsiyet ayırt etmeksizin bir çok kişinin kabusu olan ve en çok korktukları kuşkusuz kaşlarının dökülmesidir. Bundan dolayı, kaşların bakımı ve kaş köklerine gerekli besin takviyesi yapılarak beslenmesi gerekmek...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

sarımsak, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017