sarimsak.gen.tr
sarımsak
Sosyal Medyada Paylaş
Sarımsak Saç Uzatır Mı
Sarımsak Yağı Nasıl Kullanılır
Sakal İçin Sarımsak
Sarımsak Sakal Çıkarır Mı
Kaş Dökülmesine Sarımsak
Sarımsak Saç Çıkarır mı
Sarımsak Diyeti
Sarımsak Hapı
Sarımsak Sabunu
Sarımsak Sivilceye İyi Gelirmi
Sarımsak Nasıl Soyulur
Sarımsak Tozu
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli
Sarımsak
Sarımsak Kokusu
Rüyada Sarımsak Soymak
Yabani Sarımsak
Sarımsak Yağı Nasıl Yapılır
Sarımsak İksiri
Sarımsak Yağı Saça Nasıl Uygulanır
Sarımsak Yutmanın Faydaları
Sarımsak Ekimi
Rüyada Sarımsak Yemek
Sarımsak Yutmak
Saçkıran Sarımsak
Sarımsak Şampuanı
Sarımsak Saça Nasıl Sürülür
Sarımsak Tohumu
Sarımsak Kürü
Sarımsak Limon
Sarımsak Limon Kürü
Sarımsağın Zararları
Sarımsak Tansiyonu Nasıl Etkiler
Sarımsak Yağı
Sarımsağın Saç Dökülmesine Faydaları
Tüm Sayfalar >>









Sarımsak Yetiştiriciliği

Sarımsak yetiştiriciliği, kültür sebzeleri arasında ilk olarak kullanılan ve azar azar sürekli tüketilen bir sebzedir. Sarımsak ılımlı iklim tiplerinden hoşlanır. Sıcaklık olarak 15 ile 20 derece olması kafidir. Sarımsaklar da çiçeklenme 15 ile 20 derece arasında olmaktadır. Bu çiçekler tohum bağlamaz. Bu bitkinin yeşil aksamı 15 derecenin üzerinde sıcaklık ve gelişmeyi yavaşlatır. Sarımsak diş halinde iken -10 dereceye kadar dayanabilir. Bitki halinde ise sadece -3 ile -4 dereceye kadar zarar görmez. Düşük sıcaklıklar içinde uzun süre devam ederse, sıfır derecenin hemen altında donma başlamaktadır. Sarımsak uzun günlerde çiçeklenen bir bitki türüdür. Daha sonra dumura uğrayan çiçeklerin çok fazla olmaması gerekir. Çiçeklenmenin az oluşu ve diş verimini arttırır. Bunun içindir ki sıcaklıklar biraz yüksek olması sulamanın, hiç yapılmaması veya az olması yeteri kadar gübre verilmesi gerekir. Belirtilen sıcaklar içinde ülkemizde iklime uygun olup, suyun kontrollü verilmesi ve düzenli olarak gübreleme üreticilerimizin bilmesi gereken çok önemli iki husus vardır. İklim yanında sarımsağın, toprak istekleri de çok önem taşır. Fazla kirli, ağır ve su tutan topraklarda başlar. Daha sonra güzel teşekkür etmez. Sarımsak toprağın içinde biraz miktar organik madde istemesine binaen organik gübrelerden hoşlanmaz. Bunun içindir ki çiftlik gübresi bir önceki ürüne atılırsa daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Sarımsak için tercih edilen topraklar az miktarda humus içermesi ve kumlu-tınlı topraklar olup toprak asitliğini 4 olması gerekmektedir.

Sarımsağın besin değeri

Yiyecekler çeşni veren sarmısağın, 100 grabında 28.2gram karbonhidrat, 63.8 su, 1.1 gram selüloz, 0.2 gram yağ ve 5.3 gram protein vardır. Kalori değeri olarak 140’tır. Keskin kokusu aliyisulfit vermekte, eterli ve kükürtlü yağlardan oluşmaktadır. Sarmısağın yüksek tansiyona iyi geldiği, sindirim sisteminde faydalı olduğu ve damar şişkinliklerini iyileştirdiği kabul edilir.

Sarımsağın bitkisel özellikleri

Sarımsak, zambakgiller ailesinden iki yıllık bir bitki türüdür. Sarımsak ilk yıl olarak birkaç dişten oluşan kellesini oluşturmaya çalışırken ikinci yıl olarak çiçek açıp tohum vermektedir. Sarımsak tohumundan değil de diş sarımsaklardan üretilmesi gerekir. Sarımsağın kökleri derindir, yaprakları incedir ve soğanınkine benzemez tek kat şeklindedir. Sarımsak çiçeklerinde, çoğu zaman tohum yerine geçmiş olan, ufak sarımsak dişi kadar da tohum bulunur. Sarmısağı bununla beraber çoğaltmak eş değerdir. Sarmısağın çiçek açmasının iklime bağlı olduğu söylenmektedir. 

Sarmısağın çeşitleri

  • Kastamonu sarmısağı: Beyaz pembe kabuklu, kışa dayanıklı olup acıdır.
  • Edirne sarmısağı: Beyaz orta irilikte, bej kabuklu, taze tüketime uygun bir bitki türüdür.
  • Balıkesir sarımsak: Beyaz, gevşek yapılı, kirli siyah kabuklu tüketime uygundur.
  • İspanyol sarımsağı: Avrupa’da en çok yetiştirilen ve kabul edilen sarımsak türüdür.

Yayınlanma Tarihi : 05.11.2016 10:19:56

Sarımsak Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sarımsak Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Sarımsak Üretimi

Sarımsak üretimi, sarımsak üretimi Türkiye'de özellikle Kastamonu, Amasya ve Tokat'ta yetişir. Bunun sebebi ise iklim şartlarıdır. Sarımsak yüzyıllardır hem Türkiye hem de tüm dünyada tüketilen sofraların olmazsa olmaz bir yiyeceğ...

Sarımsak Tansiyon

Sarımsak tansiyon, Sarımsak yemek tariflerinde bir baharat olarak tabir edilse de aslında bir sebzedir. Ağır bir koku içerdiği için ve tek başına tüketilemeyecek kadar acı bir gıda olması sebebi ile genelde yemeklere aroma verici...

Sarımsak Yetiştiriciliği

Sarımsak yetiştiriciliği, kültür sebzeleri arasında ilk olarak kullanılan ve azar azar sürekli tüketilen bir sebzedir. Sarımsak ılımlı iklim tiplerinden hoşlanır. Sıcaklık olarak 15 ile 20 derece olması kafidir. Sarımsaklar da...

Sarımsak Dikimi

Sarımsak Dikimi: Sarımsağın Latince ismi Allium Sativumdur. Soğangiller ailesindendir. Kolayca yetiştirilen kültür sebzeleri arasındadır. Yemeklik ilaç  ve cilt saç bakım maskesi  olarak kullanılır. Evimizde azda olsa tüketiriz...

Kastamonu Sarımsak

Kastamonu sarımsak: Taşköprü ilçesinde meşhur Kastamonu sarımsağı dünyanın en kaliteli sarımsak çeşididir. Demir, kükürt ve hoş kokusu bakımından en yüksek değerlere sahip olup, nitelik açısından dünyanın en iyi sarımsağı olara...

Sarımsak Kebabı

Sarımsak Kebabı, Gaziantep yöresine ait bir kebap türüdür. Bu kebap taze sarımsak kullanılarak yapılmaktadır. Ancak mevsimi dışında sarımsağı derin dondurucuda saklanarak o sarımsak ile kebap yapılabilir. Sarımsak kebabı kebap bak...

Dökülen Saçlara Sarımsak

Dökülen saçlara sarımsak, Dökülen saçlar herkesin şüphesiz korkulu rüyası haline gelmiştir. Özellikle de kadınların başta gelen problemlerinden biridir. Ama dökülen saçlara sarımsak kürü saçlarınızın dökülme sorununu tamamen ortad...

Sarımsak Saç Dökülmesi

Sarımsak saç dökülmesi, sarımsağın her derde deva olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Gripten soğuk algınlığına, iç hastalıklarından saç dökülmesi ve kozmetik alanda bir çok faydası vardır.  Sarımsak saç dökülmesine karşı müthiş bi...

Sarımsak Çayı Nasıl Yapılır

Sarımsak Çayı Nasıl Yapılır; Günümüzde herkes fit bir vücuda sahip olmak istemektedir. Bunun içinde birçok yöntem denemektedirler. Bu yöntemlerden biri ise sarımsak çayıdır. Sarımsak çayı genel olarak spor ve diyetlerin yanında ku...

Çiğ Sarımsak Yutmak

Çiğ sarımsak yutmak; Doğal bir antibiyotik olarak kullanılan sarımsağın sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. İnsan vücudununda bir çok alanda kullanılan sarımsak cilde, saça, ve aynı zamanda iç hastalıklarının t...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

sarımsak, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018