Sarımsak, doğanın insanlara sunduğu mucizelerden biridir ve metabolizmaya sayısız fayda sağlar. Ülkemizdeki yemek kültürünün bir sonucu olarak pişmiş veya çiğ olarak her gün mutlaka sarımsak tüketilmektedir. Beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla tüketilmesi önerilen sarımsak, sofraların baş tacıdır. Özellikle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması, vücuttan toksinlerin arındırılması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve iltihap oluşumunu önlemesi bakımından sarımsağın adeta bir ecza deposu olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca, düzenli sarımsak tüketiminin kanser ve bazı kalp rahatsızlıklarını engelleyebileceği bilinmektedir. Bilhassa sarımsağın kolesterol dengesini sağlayıp kan dolaşımını düzenlediği klinik olarak kanıtlanmıştır. Ancak, sarımsağın tek olumsuz yanı dayanılmaz kokusudur. Sarımsak kokusu, sadece bireyin kendisini değil, yakınındaki herkesi etkileyerek sosyal kabul açısından ciddi sorunlar doğurabilir. Bu nedenle, sarımsak kokusunu yok etmenin veya azaltmanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Sarımsak Kokusu Nasıl Engellenir? Sarımsağın yaydığı keskin kokunun engellenebilmesi için öncelikle bu bitkinin neden koku yaydığını bilmek gerekir. Sarımsağın tüketilmesiyle meydana gelen koku sadece ağız yoluyla değil, aynı zamanda deriden ve akciğerlerden de nefes alma yoluyla yayılabilir. Bu durumun başlıca sebebi, sarımsak kokusuna neden olan maddelerin midede sindirilememesi ve bu maddelerin vücuda yayılmasıdır. Bu nedenle, sadece ağızda sarımsak kokusunu engelleyen sakızlar çiğnemek yeterli olmaz. Kokunun oluşmasına neden olan maddeleri midede etkisiz kılacak besinleri tüketmek, sarımsak kokusunu önlemede önemli bir etkiye sahiptir. Sarımsak kokusunu önlemenin bazı etkili yöntemleri şunlardır:
Ekstra Bilgiler Sarımsak kokusunu önlemenin başka pratik yöntemleri de bulunmaktadır. Örneğin, sarımsağı bütün halinde yutmak, kokunun yayılmasını engelleyebilir. Çiğnenmeden yutulduğunda etrafa keskin koku yaymaz. Ayrıca, sarımsak turşusu tüketmek de kokuyu engelleyebilir. Turşu tüketimi fazla tuz içerdiğinden dolayı ön yargılı yaklaşanlar olabilir, ancak turşu kıtır kıtır tüketildiğinde kokuyu engelleyebilir. Sonuç olarak, sarımsağın sayısız faydasına rağmen yaydığı keskin kokuyu engellemek veya azaltmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde sarımsağın faydalarından yararlanırken, sosyal kabul açısından olumsuz etkilerden de kaçınmak mümkündür. |
Tara
15 Mayıs 2024 ÇarşambaSarımsak yemeyi çok seviyorum ancak geri de koku bıraktığı için pek fazla kullanamıyorum. Sarımsak kokusunun geçeceği yöntemler var mı acaba
Cevap yazAdmin
15 Mayıs 2024 ÇarşambaTabii ki! Sarımsak kokusunu azaltmak için limon suyu veya maydanoz çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, süt içmek de kokuyu hafifletebilir.