Sarımsak Nasıl Saklanır Sarımsak, Alliaceae familyasından olup, Allium cinsine ait soğanlı bir bitki türüdür. 25-100 cm arasında boylanabilir. Toprak altındaki soğanı ve yaprakları, kokulu bir yağ içerir. Sarımsak, yıllık bir bitkidir. En kaliteli sarımsaklar, selenyum ve germanyum bakımından zengin topraklarda yetişir. Ülkemizde sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir. Taşköprü sarımsağı, keskin tadı ve kokusuyla bilinir ve uzun raf ömrüne sahiptir. Sarımsağın çiğ hali veya yağı, mikroorganizmalar üzerinde antibiyotik etkisi gösterir. Ayrıca antifungal, antiviral, antiparazitik, antiprotozoon ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bunun yanında antiseptik işlevi, nezle, grip, astım, ses kısıklığı, bademcik, öksürük, bronşit, romatizma, eklem enfeksiyonları, yara ve çıbanlar, saç dökülmesi, kan şekeri ve tansiyon düşmesine, damar tıkanıklıkları ve kolesterol seviyesini düzenlemesi gibi birçok rahatsızlığa iyi gelir. Sarımsağın Saklanma Yöntemleri Sarımsağın saklanması, onun faydaları kadar önemlidir. Öncelikle alınan sarımsağın kaliteli olması gerekir. Sarımsak, soğuktan ve sıcaktan çok fazla etkilenir; bu yüzden pişirilip veya dondurularak saklanamaz. Sarımsağı en iyi saklama yöntemi, uzun sapları ile satın alınıp, bunları üçer üçer örgü yaparak serin, havadar ve ışık almayan bir yerde asmaktır. Sarımsağın en büyük düşmanı nemdir; bu yüzden onu nemden korumak gerekir. Eğer bu yöntemi uygulayamazsanız, sarımsağı saklamanın diğer yöntemleri ise zeytinyağında bekletmektir. İşte sarımsak saklamanın bazı pratik yolları:
|